Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


London-Heathrow nemzetközi Reptér

London-Heathrow-i repülőtér
(London Heathrow Airport)
Heathrow.view.arp.jpg
IATA: LHR  ICAO: EGLL
Adatok
Elhelyezkedés London
Nagy-Britannia
Üzemeltető BAA plc
Utasforgalom 67 686 500 (2005)[1]
Teherforgalom 1 305 976 (2005)
Gépmozgás 471 986 (2005)
Futópályák
Irány Hosszúság Burkolat
09R/27L[2] 3658 m aszfalt
09L/27R 3901 m aszfalt
www.heathrowairport.com

A London-Heathrow-i repülőtér (angolul London Heathrow Airport, IATA: LHR, ICAO EGLL) vagy csak röviden Heathrow London-ban fekszik, az Egyesült Királyság elsődleges és legfontosabb repülőtere.

Utasforgalmat tekintve a világ legforgalmasabb repülőtere, több nemzetközi vonalat irányít, mint a világ bármely más repülőtere.[3] Heathrow a BAA tulajdonában van, ez a cég is irányítja. Ezen kívül a cég még hat repteret irányít/tulajdonol az ország területén[4], saját maga pedig a spanyolFerrovial tulajdona.[5] Heathrow a British Airways és a Virgin Atlantic Airways központja, és fontos légikikötő a BMI szempontjából is.

London központjától 25 km-re nyugatra fekszik. Heathrow-nak két párhuzamos kifutópályája és öt terminálja van. Területe 12,4 km². A Terminal 5-öt II. Erzsébet hivatalosan 2008. március 24-én nyitotta meg, s 27-e óta látogatható az utazóközönség részéről is. A Terminal 2-t és a Queen's Buildinget kiváltó Heathrow East építése a tervek szerint 2008 novemberében kezdődik el, és 2012-re fejeződik be. Ezalatt a Terminal 3-at és 4-et átrendezik.[6] 2007 novemberében tárgyalások kezdődtek egy újabb, harmadik kifutópálya helyéről.

A Heathrow-i repülőtérnek olyan hatósági engedélye van, melynek alapján mind utasszállító, mind oktató gépek indítására és érkeztetésére alkalmas.[7]

 

Fekvése 

A repülőtér Hayesben, Hillingdon kerületben van. London központjától és a Charing Crosstól 24 km-re nyugatra található.

A legközelebbi települések 

A legközelebbi metróállomások 

A legközelebbi vasútállomások 

A név eredete 

A név eredetére két variáció létezik:

Néhányan azt állítják, hogy Heathrow egy emberről, John Heathről kapta a nevét, akinek a háza a mai repülőtér helyén állt.

Mások szerint a repülőteret Heath Row falucskáról nevezték el, amit az ide vezető út megépítésekor leromboltak. Nagyjából a Terminál 3 helyén állt. Heath Row egy kis falucska volt Middlesexben, London külterületén, amit 1945-ben eltüntettek a London-Heathrow-i repülőtér építése miatt. A terület ma Hillington kerület része. A kisfalu Longfordtól másfél mérföldre északra helyezkedett el. Előző nevei: Hithero, Hetherow, Hetherowfeyld, és Hitherow volt. A név eredetileg egy angolszász szóból ered, melynek jelentése „egy sor ház a pusztaságban.”

A repülőtér története

Heathrow az 1930-as években, Great Western Aerodrome néven kezdett működni. A Fairey Animation tulajdona volt, s legfőképpen tesztelésre használták. A terület ezt megelőzően a harmondsworthi anglikán lelkészé volt. Eleinte még nem volt kereskedelmi forgalom itt, akkor még a Croydon repülőtér volt London legforgalmasabb légikikötője.

1944-ben a repülőtér a Légügyi Minisztérium irányítása alá került. Harold Balfourlégügyi miniszter-helyettes1973-ban megjelent Wings over Westminster (Szárnyak a Westminster felett) című önéletrajzában elmondja, hogy szándékosan félrevezette a kormánybizottságot, hogy a repülőtér rekvirálása fontos a hosszú utakra is képes szállítórepülők indításához a Japán elleni háborúban. A Royal Air Force soha nem használta a repülőteret, és 1946. január 1-jén az irányítás visszakerült a Polgári Légi-közlekedési Minisztériumhoz. Az első járat még aznap elindult lisszaboni tankolással Buenos Airesbe.

A civil légi forgalom teljességgel május 31-én indult be, s 1947-ben már három kifutópályája volt, s további hármat kezdtek építeni. Ezek a kifutópályák még rövidek és cikk-cakkosak voltak, hogy akármilyen szél mellett is le lehessen szállni. Az első lebetonozott részt 1953-ban II. Erzsébet adta át a forgalomnak. Szintén ő nyitotta meg 1955-ben az első terminálépületet, az Európa Terminált (ma Terminal 2). Nem sokkal ezután az Óceáni Terminált (ma Terminal 3) is megnyitották. Ekkor közvetlen helikopterjárat volt a terminál és London középső része között. A Terminal 1-et 1968-ban nyitották meg, és így teljes lett a ma is látható épületegyüttes.

1977-ben a London Undergroundot meghosszabbították a repülőtérig, így a légikikötő a Piccadilly Line-on keresztül már egy óra alatt elérhetővé vált a központból. A Terminal 5-höz, annak 2008-as átadására egy újabb leágazást építettek.[8]

A negyedik terminált a többitől odébb, a harmadiktól délebbre építették. 1986-ban nyílt meg, és az újonnan privatizált British Airways otthona lett. 1987-ben a brit kormány privatizálta a British Airport Authorityt, amely hét repteret üzemeltetett, közöttük Heathrow-t.

Biztonság 

Road.ba.b777.arp.jpg

A biztonságért a Metropolitan Police SO18-as egysége, a repülésbiztonsági csoport felel. Amennyiben szükséges, megerősített védelem esetén a hadsereg páncélozott járművekkel, valamint Household Cavalry is segíti a biztonságos közlekedést.

1983. november 26-án történt az úgynevezett Brinks Mat rablás, amikor elloptak 26 millió fontot érő 6800 aranyrudat. Csupán pár rúd került elő, és két embert sikerült elkapni.

2002márciusában tolvajok elraboltak 3 millió USD-t. A South African Airways járatán letartóztatták a tolvajokat.

2004. május 17-én a Scotland Yard repülési osztálya meghiúsította a Swissport ellen tervezett rablást, ahol 40 millió font értékben aranyat és készpénzt akartak elrabolni.

Heathrow-hoz kapcsolódó légi katasztrófák 

 

A legforgalmasabb repülőtér 

Az utaslétszámot tekintve az atlantaiHartsfield-Jackson és a chicagóiO’Hare után a Heathrow a világ harmadik legforgalmasabb reptere. A világon ennek a reptérnek van a legnagyobb nemzetközi forgalma, és kérelmezték, hogy használhassák „a világ légi csomópontja” címet.

Európában itt volt a legnagyobb az utasforgalom, megelőzve a párizsiCharles de Gaulle repteret és a frankfurti nemzetközi repülőteret. Az indított járatok számában csak az előbb említettek után, a harmadik helyen áll. Szintén itt bonyolították le a harmadik legnagyobb áruforgalmat.

Televízió

A Monty Python egy régebbi kapcsolata felfedezhető Terry Jones „olyan nyugtalan vagyok” című számának refrénjében: „Aggaszt a poggyászkiadó rendszer, ami Heathrow-n működik.”

Ez a helyszíne a BBC/Discovery Airport című műsorának Az állatmegőrző központ pedig az Airport Animal dokumentumfilm-sorozatnak adott helyszínt.

Megközelíthetőség és parkolás 

Tömegközlekedési csatlakozások közé tartoznak:

 • A Piccadilly Line három megállóval (Terminal 1-3, Terminal 4 és Hatton Cross) valamint egy építés alatt van. (Terminal 5) Az út London központjáig körülbelül egy óra.
 • A Heathrow Express gyors és közvetlen kapcsolatot biztosít. Csak a végállomáson, a Paddington pályaudvaron áll meg.
 • A National Express indít távolsági buszjáratokat az ország minden részébe.
 • A RailAir buszokat üzemeltet a readingi vasútállomásig, így biztosítva a kapcsolatot a reptér és West Country, Dél-Wales és Midlands és a déli tengerpart irányába.
 • RailAir által üzemeltetett buszcsatlakozás a felthami és a wokingi vasútállomás iráyába.
 • Helyi tömeglözlekedés a környékbeli kertvárosokba. Ezt a Transport for London biztosítja.

Haethrow elérhető az M4, az A4, az M25 és az A30 utak segítségével. Minden terminálnál van ki- és beszállási terület, valamint rövid és hosszú időre bérelhető parkolóhelyek. A repülőtéren kívül találhatók az olcsóbb parkolók, melyeket nem a BAA üzemeltet. Ezeket buszok kötik össze a terminálokkal.

Négy párhuzamos alagút köti össze az M30 és A4 utakat a Terminal 1-3-mal. A két nagy alagutat a motorikus forgalom számára fejlesztették ki, kétsávos utakat építettek itt. A két kisebbik alagút eredetileg a gyalogos- és kerékpáros közlekedést volt hivatott segíteni, de a forgalom olyan mértékben megnőtt, hogy egy-egy sávot meg kellett nyitni az autósforgalom előtt.

A többi alagút a nagyközönség előtt zárva van, a repülőtér különböző részeit köti össze. A Heathrow Cargo Tunnel a Terminal 1, 2, 3, részt köti össze a Terminal 4-gyel és a Perimeter Roaddal. A mostanában megépülő Heathrow Airside Road Tunnel köti össze a Terminal 1, 2, 3-at és az épülő Terminal 5-öt.

Vannak (leginkább földutak) kerékpárutak majdnem egészen a terminálokig. Az 1 és 1A parkolókban ingyenes bicikli-tároló helyek vannak, de biztonságosabb a csomagmegőrző használata. A Transport for London irodáiban ingyenes kerékpártérképek kaphatók. Címük: London Cycle Guide. Minden Heathrow-ba közlekedő vonaton van egy kocsi, ahol a kerekesszékeket és kerékpárokat lehet szállítani.

Heathrow jövője 

A Terminal 5 építése 

2001. november 30-ánStephen Byers közlekedési miniszter bejelentette, brit kormány döntését, miszerint megadják az engedélyt az ötödik terminál tervezésének elkezdéséhez. A tervek szerint 2008. március 3-án 04:00 órakor átadják az épületet, de a teljes építkezés 2015-ig tart. Mikor kész lesz, a reptér a mostani 68 milliós helyett 90 milliós utasforgalmat képes évente lebonyolítani.

Az engedélyek beszerzése előtt a brit történelem leghosszabb nyilvános vizsgálata folyt le, ami négy évig tartott. A BAA-nek 1993-ban egy induló kérelmet kellett elkészítenie, amit a bizottság a következő szempontok alapján értékelt:

 • A bővítés gazdasági hatásai
 • Fejlesztési hatások/regionális tervek
 • Földhasználati politika
 • Felszínátalakítás
 • Zaj
 • Levegőminőség
 • Közbiztonság
 • Építkezés

A BAA pályázatának leghangosabb támogatói a British Airways és a BMI voltak. Olyan szervezetek is támogatták a kezdeményezést, mint a British Chamber of Commerce (Brit Kereskedelmi Kamara), London Tourist Board (Londoni Turisztikai Testület), General Workers' Union (Általános Munkásunió). Ezek a szervezetek azzal érveltek, hogy a bővítés elengedhetetlen, ha a reptér meg akarja tartani vezető pozícióját.

A terv ellenzői a környezetvédelemre, a közlekedési dugókra, levegőszennyezésre és a megnövekvő zajterhelésre hivatkoznak. Köztük van a Friends of the Earth (A Föld barátai) szervezet és 11 londoni kerületi önkormányzat.

A közlekedési hálózatot is fejlesztik, hogy elbírja a megnövekedett igénybevételt. Az M25-ös autópálya 14. és 15. leágazása között egy új bekötőutat építenek az új terminálhoz. A Heathrow Expressnek és a Piccadilly Line-nak is lesz Heathrow Terminal 5 nevű megállója.

2008-ban adják át a 4 milliárd fontot és több mint 20 000 ember munkáját igénylő T5-öt. A munkák a második mellékterminál építésével folytatódnak, ami a főterminálhoz egy, az utasokat automatikusan átszállító rendszerrel lesz összekapcsolva. 2005-ben ez volt a legnagyobb építkezés Európában. Az előbb említetteken kívül épül itt még többemeletes parkolóház, a világ első Personal Rapid Transit rendszere, (ez köti össze a parkolót a terminállal), hotel, energiaközpont, autós alagutak.

Az épületeket a Richard Rogers Partnership tervezte, a legnagyobb építészeti vállalkozás a Pascall + Wattson volt, akik repülőterek és közlekedési létesítmények építésére specializálódtak. A fő terminálépületet (Concourse A) egy egynyílású hullámzó acéltető fedi, kelet-nyugati kiterjedése 90 méter lesz. Az induló utasok a harmadik szintre (a beszálló szintre) a többszintes bevásárlóközponton keresztül lifttel vagy mozgólépcsővel érkeznek. A becsekkolást követően az utasok a külső részről láthatják a leszállópályákat és a kifutópályákat.

Jelenleg ez Európa legnagyobb repülési beruházása. A tervek szerint 2008. március 30-án lesz kész. 30 millió utasról fog gondoskodni, és ez lesz a British Airways terminálja, minden BA gép innen fog indulni. A munkálatok során két folyót el fognak terelni a mostani folyásirányából.

Ez lesz az újonnan érkező Airbus A380 gép terminálja, egy melléképületet kifejezetten ennek céljára építenek ki.

A harmadik kifutópálya 

Az ezt a repteret használó nagyobb légitársaságok már régóta hangoztatják egy harmadik hosszú kifutópálya szükségességét. Akik ellenzik a Terminal 5 megépítését, hasonló indokokkal ellenzik a harmadik kifutópályát is. 2003. december 14-én a közlekedési miniszter, Alistar Darling közreadott egy kormányjelentést az brit repülés jövőjéről. A legfontosabb cél az, hogy egy harmadik kifutópálya épüljön 2020-ra úgy, hogy a tulajdonosai figyelembe vesznek olyan környezetvédelmi szempontokat, mint a repülőgépek zaja, közlekedési dugók és levegőszennyezés. Sipson teljes területe és Harmondsworth nagy része eltűnne, beleértve a templomot és a beszedett tizedek tárolására szolgáló magtárat.

Úgy tűnik egy hatodik terminál is társul az új kifutópályához. Így a teljes kapacitás évente 115 millió utas fogadására tenné alkalmassá Heathrowt. Erre a projektre még nincs kijelölve terület és időbeosztás.

Új Heathrow-i Keleti Terminál 

A Heathrow 5. terminálja délről nézve

2005 novemberében a BAA bejelentette, hogy a Terminal 2-t bezárják amint kész lesz a Terminal 5, hogy teret engedjenek a Keleti Heathrow tervnek. Eszerint a Terminal 2-t és a Queen's Building irodáit áthelyezik egy új, 30 milliós forgalomra képes terminálba. A munkálatok a tervek szerint 2009-től 2012-ig tartanak majd, s így a 2012-es nyári olimpia idejére készen legyen. A tervezési engedélyekre még várnak, de a BA bejelentette, hogy akármi is legyen a vége a Terminal 2-t be fogják zárni.

Terminal 6 [szerkesztés]

Egy új terminált terveznek építeni az új, harmadik kifutópályához. Ez a mostani tervek szerint 700 család otthonát fogja érinteni.

Újjászervezett terminálok 

Mikor 2008-ban megnyitják a Terminal 5-öt, a járatok elrendezését átrendezik, logikusabbá teszik, hogy az utazóközönség jobban eligazodjon.

A tervezett elrendezés 2008-tól:

 • Terminal 1 – Star Alliance
 • Terminal 3 – oneworld szövetség, kivéve a British Airways járatait, de beleértve a Spanyolországba és Ausztráliába tartó járatokat, míg a Terminal 5 teljesen nincs kész
 • Terminal 4 – Skyteam és szövetségeken kívüli társaságok
 • Terminal 5 – British Airways

 

Terminal 3 

A Terminal 3-nak nagy, központosított váró- és vásárló területe van.
A Terminal 3 indulási oldala
A Terminal 3 indulási oldalának szórakozóterülete